Klädsel

Klädseln på en bal är högtidsdräkt, vilket innebär frack, hembygdsdräkt med festtillbehör, den militära uniformen stor mässdräkt eller hellång klänning med varm eller lätt sjal.

Frack

Fracken består av en helsvart frackrock, helsvarta frackbyxor med sidenrevärer och utan slag, helvit pikémönstrad frackskjorta med två bröstknappar, helvit pikémönstrad väst, helvit pikémönstrad rosett och helvita hängslen om så behövs.

Till fracken kan, enligt äldre etikett, helvita glacéhandskar eller liknande bäras. För dessa gäller att de kan behållas på vid hälsande, samtal och dans men bör tas av vid ätande. Till fots bäres helsvarta tunna strumpor och helst helsvarta lackskor med en platt ripsrosett, men oftast går det bra med ett par helsvarta, släta, blankputsade inneskor med snörning. Bröst- och manchettknapparna kan vara enkla vita, av pärlemor eller av guld, äkta eller oäkta, men inte svarta eller av silver som bäres vid begravning. Armbandsur bäres aldrig till frack, istället används med fördel ett fickur med klockkedja, gärna i guld. Vill en följa upp detta med en guldfärgad klackring går det bra. I bröstfickan ska en vit näsduk, helst av siden, sticka upp. Svart väst bäres vid begravning, vid högtidliga sammanhang utan festkaraktär samt i arbetet, t.ex. under disputation eller av hovmästaren.

Balklänning

Till hellång klänning med varm eller lätt sjal, även kallat balklänningen, kan, om så önskas,  handskar bäras vars längd bestäms av klänningens ärmlängd. Handskarna kan behållas på vid hälsande, samtal och dans men bör tas av vid ätande, både av praktiska och etikettmässiga skäl. Dessa placeras då i knäet eller i aftonväskan. Aftonväskan bör vara liten och elegant och får aldrig någonsin läggas på matbordet utan läggs t.ex. i knäet eller bakom ryggen. Att bära ringar utanpå handskarna avslöjar stor brist på stil och finess, en elegant klocka eller ett vackert armband går däremot bra. Långt hår bör vara uppsatt och halsen kan prydas av ett elegant halsband. Diverse utsmyckningar i håret, till exempel blommor och diadem passar utmärkt. Till fots bäres gärna hela pumps eller sandaletter. Viktigast är dock att skorna har en tydlig festkaraktär, vilket utesluter modekängor, gymnastikskor och grövre skor.

Ordensband, medaljer och liknande utsmyckning

Ordensband, medaljer och liknande utsmyckning bäres endast vid högtidliga sammanhang, som nationaldag, barndop, födelsedagsfest eller bröllop men är inte vanliga på middagsbjudningar. Vid närvaro av H.M. konungen, emellertid, skall alltid H.M. konungens medalj av tolfte storleken bäras av dem som den innehar. Hedersgästerna kan, efter förfrågan hos arrangörerna, bära band eller liknande utsmyckning för att visa sin särställning.

Till högtidsdräkt bäres med fördel Chalmersmössa, alltid vit. Mössan må bäras inomhus.

Frackband till frack

Till frack bör Chalmers Studentkårs frackband bäras, detta finns att köpa på STORE. Även sektions- och eventuellt föreningsdito brukar skyltas med, en vedertagen regel är dock att maximalt bära tre frackband bärs samtidigt. Frackbandet fästs på skjortbröstet under frackvästen med lutning från höger axel mot vänster midja.

Demonstrationsvideo för att fästa frackband på frack

Frackband till balklänning

Till klänning bärs frackband i form av en så kallad rosett. Rosetten fästs då på vänster sida, nära hjärtat, men bör fästas på ett sådant sätt att den inte nuddar bar hud. Det går även bra att fästa rosetten vid vänster höft. Chalmers Studentkårs frackband bör bäras, detta finns att köpa på STORE. Även sektions- och eventuellt föreningsdito brukar skyltas med, en vedertagen regel är dock att maximalt tre frackband bärs samtidigt.

Demonstrationsvideo för att fästa rosetten på klänningen

rosett

 

Banden på bilden är:
– Chalmers studentkår
– Maskinteknologsektionen
– Marskalksämbetet

 

 

Att vika rosett

Demonstrationsvideo för att vika rosett

Rosetten ska vara 9 cm bred i ytterkant och 7 cm bred i innerkant. Viktigast är dock att alla frackbanden är lika breda. Börja med att lägga ena änden av bandet i det som kommer att vara mitten. Låt hela bandet ligga åt vänster från mitten sett. Vik bandet åt höger efter 4.5 cm. Vik sedan bandet åt vänster efter 9 cm. Nu har den yttre rosetten skapats. Vik bandet åt höger igen efter 8 cm och sedan tillbaka till vänster efter 7 cm. Nu har den inre rosetten skapats. Nästa steg är att vika bandet 90 grader uppåt och sedan vira det ett eller två varv runt hela rosetten. Om en pin tillhör frackbandet, fästes detta i mitten av rosetten och håller då ihop hela rosetten. En kan, beroende på vad en tycker är fint, stryka de vikta kanterna så att rosetten blir platt. För att rosetten ska hålla sig fin och inte falla isär, kan en med fördel enkelt sy fast kanterna i varandra. Rosetten fäster en på klänningen med säkerhetsnål eller sy fast den.